Προοπτικές - κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Α. Προοπτικές για το 2022

Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και εμπορίας Φυσικού Αερίου

Η MYTILINEOS, διαθέτοντας σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ~1,4 GW από θερμικούς σταθμούς, που καταναλώνουν ιδιοεισαγόμενο φυσικό αέριο, και από έργα ΑΠΕ, καθώς και την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, έχει εδραιώσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού κατακτώντας το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού.

Tο 2022 αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζεται από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου και CO2.

Παρόλα αυτά, τα οικονομικά αποτελέσματα του τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω,

 • της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW εντός του καλοκαιριού του 2022
 • της συνεχιζόμενης πρόσβασης σε ανταγωνιστικές και ευέλικτες πηγές προμήθειας Φυσικού Αερίου αγωγού μέσω απευθείας συμβολαίων με μεγάλους διεθνείς παραγωγούς και προμηθευτές
 • της προμήθειας LNG, όπου η MYTILINEOS πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας της, και του ανεπτυγμένου δικτύου προμηθευτών
 • της εξαιρετικά αποτελεσματικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ( energy management/ supply and trading) βελτιστοποιώντας το συνολικό αποτέλεσμα
 • του αυξημένου όγκου και της συνεχούς επέκτασης στη δραστηριότητα λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (πελάτες ΧΤ) και φυσικού αερίου (πελάτες ΧΠ) με προσαρμογή στις νέες συνθήκες της αγοράς
 • της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του νέου Αιολικού Πάρκου ισχύος 43,2 MW
 • της προγραμματισμένης περαιτέρω απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος της Χώρας
 • της αύξησης της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας

Τομέας Μεταλλουργίας και Μεταλλείων

Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό με αποτέλεσμα αφενός να υπάρχει κοστολογική πίεση προερχόμενη από τις ανοδικές τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των μεταφορικών αλλά αφετέρου να καταγράφονται ιστορικά υψηλά στις all-in τιμές του αλουμινίου (LME + premia). Το περιβάλλον τιμών των premia καθώς και των τιμών του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαρτάται κυρίως από τις γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθώς και από τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι τιμές της αλουμίνας κινούνται κι αυτές ανοδικά αλλά εξαρτώνται κυρίως από τη δυναμική των αναγκών στην Κίνα.

Διατηρούνται οι ισχυρές προοπτικές για το 2022 βασιζόμενες στην οικονομική ανάκαμψη στη μετά-πανδημίας εποχή, στην ενίσχυση της ζήτησης τόσο από την Κίνα όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο κυρίως λόγω «Ενεργειακής Μετάβασης», το υψηλό ενεργειακό κόστος καθώς και τις εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού.

Για την MYTILINEOS ο ρυθμός παραγωγής ειδικότερα στο δευτερόχυτο αλουμίνιο θα ενταθεί προοδευτικά και αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ ιστορικής επίδοσης στην ετήσια παραγωγή του 2022 όταν και οι επενδύσεις του προγράμματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» θα αποδώσουν για πρώτη φορά για ολόκληρο έτος.

Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας

Ενημέρωση υποτομέων & Σημαντικά γεγονότα

Α. Έργα για τρίτους (EPC)

Μέσω του τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, έχουμε αναπτύξει τις δυνατότητες μας για «Μελέτη-Προμήθεια-Κατασκευή» (EPC) και λειτουργία & συντήρηση στην αγορά φωτοβολταϊκών και έργων αποθήκευσης ενέργειας, ενισχύοντας περαιτέρω το ΑΠΕ χαρτοφυλάκιο μας καθώς και τη θέση μας σε αυτή τη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.

Ο τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας της MYTILINEOS, θεωρείται πλέον μεταξύ των μεγαλύτερων (εκτός Αμερικής και Κίνας), κατασκευαστών παγκοσμίως για την ανάπτυξη έργω ηλιακής ενέργειας και έργων αποθήκευσης ενέργειας, με το πελατολόγιο να περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως, όπως τις BP Lightsource, Total, Total EREN, Sonnedix, Eni και Gresham House.

Η εμπειρία στην ανάπτυξη έργων ηλιακής ενέργειας ξεπερνά τα 2,5GW (ολοκληρωμένα & υπό κατασκευή), συμπεριλαμβανομένων και έργων αποθήκευσης ενέργειας σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική (για παράδειγμα στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγκάντα , το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, την Αυστραλία, τη Χιλή και το Πουέρτο Ρίκο). Επίσης, έχουμε ολοκληρώσει περίπου 290MW/ 330 MWh έργων αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τη δραστηριότητα «Μελέτη-Προμήθεια-Κατασκευή» (EPC) για τρίτους, το 2021 ήταν έτος υπογραφής συμβολαίων EPC, καθώς η εκτέλεσή τους ήταν σε αναμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του 2020.

Από την άλλη πλευρά, το 2021 επηρεάστηκε από συνεχείς αυξήσεις του βασικού εξοπλισμού (ηλιακά πάνελ, μεταλλική κατασκευή) και από υψηλά έξοδα μεταφοράς.

Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές Συμβάσεων Πώλησης Ενέργειας (PPAs) και οι αυξανόμενες αποκλίσεις με τις spot τιμές ενέργειας, επηρέασαν τις αποδόσεις των έργων και άρα και τις αποφάσεις των επενδυτών. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι επενδυτές έχουν μετατοπίσει τις αποφάσεις για την εκκίνηση των έργων σε μεταγενέστερη περίοδο, ελπίζοντας σε μείωση του κόστους κατασκευής και σε καλύτερες τιμές PPA.    

Tα έργα που υπογράφηκαν εντός του 2021 περιγράφονται ως εξής:

Xώρα Έργο Πελάτης Ημ/νια Συμβασιοποίησης MW Αξία Σύμβασης (εκατ. €)
Ισπανία Manzanares Nexwell Α’ Τρίμηνο 2021 90 48,1
Ισπανία Badajoz Sonnedix Α’ Τρίμηνο 2021 50 28,2
Ισπανία Talasol extension Ellomay Α’ Τρίμηνο 2021 28 15,3
Ελλάδα Loutsa EDF Α’ Τρίμηνο 2021 60 19,8
Ελλάδα Velos Kozani PPC R Β’ Τρίμηνο 2021 200 83,7
Χιλή Meseta Sonnedix Β’ Τρίμηνο 2021 160 60,2
Ουζμπεκιστάν Tutly Total Eren Δ’ Τρίμηνο 2021 130 79
Ην. Βασίλειο Arbroath Grensham Δ’ Τρίμηνο 2021 35 11,9
Ην. Βασίλειο Coupar Grensham Δ’ Τρίμηνο 2021 40 13,1
Ην. Βασίλειο Stairfoot Grensham Δ’ Τρίμηνο 2021 35 15,5
Ην. Βασίλειο Northfiled & Streetfield Lightsource Δ’ Τρίμηνο 2021 50 14,7
Σύνολο 878 389,4

Β. Χαρτοφυλάκιο Ανάπτυξης Ιδίων Έργων (BOT)

Ο τομέας RSD συνεχίζει με μεγάλη ταχύτητα και με πολλές συναλλαγές να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 2021.

Επί του παρόντος, Ο τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο ώριμων έργων με συνολική ισχύ περί τα 2GW, σε Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Χιλή, Αυστραλία, Ρουμανία, Νότια Κορέα, Πορτογαλία και Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Πέραν των παραπάνω, το χαρτοφυλάκιο BOT περιλαμβάνει επίσης έργα σε πρώϊμο στάδιο ανάπτυξης, ισχύος περί τα 3GW.

Συνολικό χαρτοφυλάκιο:

Χαρτοφυλάκιο ΒΟΤ MW
Αυστραλία 118
Κύπρος 3.4
Σε λειτουργία 121
BOT Pipeline MW
Αυστραλία 261
Ισπανία 100
Ηνωμένο Βασίλειο 100
Ρουμανία 63
Νότιος Κορέα 2
Υπο κατασκευή 526
Ιταλία 146
Ρουμανία 168
Χιλή 109
Ισπανία 50
Άλλο 135
Έτοιμα προς κατασκευή Περιλαμβάνει έργα «Έτοιμα προς Κατασκευή» και έργα τα οποία σύντομα θα μπουν στη φάση «Έτοιμα προς Κατασκευή» 608
Χιλή 482
Ιταλία 226
Προχωρημένο Στάδιο Ανάπτυξης 708
Ώριμα & σε Λειτουργία ΒΟΤ έργα 1.963
Αρχικά Στάδια Ανάπτυξης ~3.000
Συνολικό ΒΟΤ Pipeline ~4.963
 • Ο τομέας RSD έχει επίσης συνάψει συμφωνίες για την ανάπτυξης περίπου 277 MW στην Ισπανία, 825 MW στην Ιταλία, 89 MW στο ΗΒ και 137 MW στην Πολωνία, που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
 • Ο τομέας RSD ξεκίνησε εντός του 2021 την κατασκευή περίπου 526 MW ιδίων έργων στην Αυστραλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρουμανία και τη Ν. Κορέα. Το 2021 ο τομέας RSD κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή και την ηλεκτροδότηση του πρώτου χαρτοφυλακίου στην Αυστραλία συνολικής ισχύος 118 MW καθώς και το πρώτο του έργο στην Κύπρο, ισχύος 3,4 MW
 • Επιπλέον, εντός του 2021, ο τομέας ολοκλήρωσε την πώληση δύο έργων του δικού του χαρτοφυλακίου:
  • Έργα συνολικής ισχύος 89MW στην Ρουμανία, συμβατικού τιμήματος €68 εκατ.
  • Έργα συνολικής ισχύος 100MW στην Ισπανία, συμβατικού τιμήματος €95 εκατ.

Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU)

Το 2021 αποτέλεσε σημείο ανάκαμψης αρχίζοντας να καρπώνεται τα οφέλη του μετασχηματισμό του πρώην τομέα Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών που έχοντας πλέον νέα οργανωτική δομή εστιάζει σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Έτσι, πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων έργων υποδομών που παραδοσιακά εκτελεί ο τομέας, η δραστηριότητά μας ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability).

Ενδεικτικά:

 • διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων,
 • υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα,
 • έργα ενεργειακής αναβάθμισης,
 • εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου).

Αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, η MYTILINEOS προσαρμόζει τη μοναδική της τεχνογνωσία στις Λύσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης και παράλληλα σχεδιάζει:

Να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D) καιβ) Να αναπτυχθεί πολύ στοχευμένα στο χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, ολιστική προσέγγιση και στόχευση στο αποτέλεσμα, εν όψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στην post Covid – 19 εποχή.

Ο τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης ακολουθώντας τον στρατηγικό σχεδιασμό του και προσανατολίζεται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε χώρες με ιδιαίτερες απαιτήσεις, όπου το κύρος και η τεχνογνωσία του δίνει σημαντική θέση στη αγορά διεθνώς. Όπου εντοπίζονται καλές επενδυτικές ευκαιρίες, η Εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιεί τις σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης έργων που διαθέτει για την δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας τόσο για τους πελάτες του όσο και για τους μέτοχους του. Η στρατηγική του SES BU στοχεύει στην αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου εντός του 2022 με την ανάληψη νέων έργων και επενδύσεων σε στοχευμένες αγορές και την εστίαση στην έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων. Ο σχεδιασμός και οι προοπτικές για τις επιμέρους δραστηριότητες του SES BU συνοψίζονται ως κάτωθι:

 • H MYTILINEOS συνεχίζει τη κατασκευή της νέας μονάδας 826MW με καύσιμο φυσικό αέριο στο Ενεργειακό κέντρο της στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Στο εξωτερικό η MYTILINEOS συνεχίζει την κατασκευή των έργων στη Λιβύη, Αγγλία, Γκάνα, Αλβανία, Γεωργία και Σλοβενία. Έχοντας πλέον κατακτήσει ηγετική θέση στην ανάληψη και εκτέλεση έργων για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη νέων έργων σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική. Η MYTILINEOS έχοντας τη σχετική εμπειρία διεκδικεί σημαντικό μερίδιο για έργα δικτυών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική.
 • H MYTILINEOS συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά σε αγορές με υψηλές απαιτήσεις στην εκτέλεση πολύπλοκων τεχνικών έργων, κεφαλαιοποιώντας την 20ετή εμπειρία σε παρόμοια έργα. Στα πλαίσια αυτά, υπέγραψε Σύμβαση με τη Lamda Hellix, a Digital Realty company, για την κατασκευή του μεγαλύτερου data center στην Ελλάδα.

Το Athens-3 (ATH3), όπως θα ονομάζεται, θα είναι το νέο, υπερσύγχρονο data center της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κορωπί. Το εν λόγω έργο έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα Athens-1 & Athens-2 (ATH1 & ATH2), θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια έκταση κτηριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ., ενώ θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED. Παράλληλα, το ATH-3 θα μπορεί να τροφοδοτείται κατά 100% με «πράσινη» ενέργεια, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εν λόγω επένδυσης. Η δυναμικότητά του θα φτάνει τα 6.8MW, ενώ η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022. O τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης θα συνεχίσει να στοχεύει στην ανάληψη υβριδικών έργων/έργων εκτός δικτύου, κεφαλαιοποιώντας τη σχετική εμπειρία και γνώση από παρόμοια έργα που έχουν ολοκληρωθεί. Παράλληλα, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τη στρατηγική επέκτασης και ανάπτυξης της παρουσίας του σε σημαντικά έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. Τέλος, θα εντατικοποιήσει τη παρουσία του σε έργα που αφορούν νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με τη παροχή ενεργειακών λύσεων, σκοπεύοντας στην ανάπτυξη νέων, διαφοροποιημένων δραστηριοτήτων με προστιθέμενη αξία.

 • Η MYTILINEOS κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης στην Ελλάδα και μέρος του επιχειρηματικού σχεδιασμού της είναι η επιλεκτική διεκδίκηση των υπό δημοπράτηση έργων υποδομών, κτιριακών, περιβαλλοντικών και λοιπών έργων κυρίως εντός Ελλάδος, μέσω κατασκευαστικών συμβάσεων, συμβάσεων ΣΔΙΤ ή και συμβάσεων παραχώρησης. Στο πλαίσιο αυτό η MYTILINEOS συνεχίζει την υλοποίηση της κατασκευής των ήδη υπογεγραμμένων έργων ενώ παράλληλα πρόκειται να εκκινήσει τις εργασίες εκτέλεσης 2 Σιδηροδρομικών Έργων στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το έργο Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη καθώς και την επέκταση Σιδηροδρομικής υποδομής -Ηλεκτροκίνησης – κατασκευή Στάσεων και Σταθμών στο τμήμα Ροδοδάφνη Ρίο. Επίσης εντός του 2022 προβλέπεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών και έναρξη της σύμβασης ΣΔΙΤ για το μεγάλο οδικό έργο Περιφερειακής Θεσσαλονίκης «FLYOVER».
 • Στον τομέα των Περιβαλλοντικών Λύσεων (Environ-mental Solutions) η MYTILINEOS εντοπίζει μεγάλες δυνατότητες επέκτασης με βάση την αυξημένη τεχνογνωσία της σε λύσεις της κυκλικής οικονομίας. Ειδικότερα, στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, η MYTILINEOS έχει ήδη την αναγνώριση της αγοράς ως εργολήπτης έργων μεγάλης κλίμακας με το «Κλειδί στο χέρι» (Turn-key contractor). Πέρα από το Protos ERF, ένα έργο ενεργειακής αξιοποίησης 400.000 τόνων μη-ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής έως και 49MW το οποίο βρίσκεται υπό εκτέλεση, η MYTILINEOS έχει σειρά άλλων παρόμοιων έργων στα οποία βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τους πελάτες.

Εκτός από περιβαλλοντικά έργα μεγάλης ενεργειακής κλίμακας, οι Περιβαλλοντικές Λύσεις ενδιαφέροντος της MYTILINEOS επεκτείνονται στην διαχείριση στερεών αποβλήτων και μέσω ανάπτυξης μονάδων παραγωγής βιοαερίου και διαχείρισης απορριμμάτων, όπου εξετάζει επιλεκτικά και περιπτώσεις χρηματοδότησης έργων και έχει ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή σε σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Στον χώρο της διαχείρισης ιλύων, υγρών αποβλήτων και περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων, εφαρμόζει σχέδιο για την συστηματική διείσδυση της αρχικά στην Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, κάνοντας χρήση και της προστιθέμενης αξίας που προσδίδει η ιδιαίτερη τεχνογνωσία της θυγατρικής της ZEOLOGIC όπου δρα ως πρωτοποριακός τεχνολογικός πάροχος στην συγκεκριμένη αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώθηκε αυτή τη χρονιά πιλοτική μονάδα διαχείρισης υγρών πετρελαϊκών και χημικών αποβλήτων για λογαριασμό της MYTILINEOS στις εγκαταστάσεις της ZEOLOGIC.