Μη χρηματοοικονομικά στοιχεία
Εισαγωγή
Η παρούσα έκθεση έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη δημοσιοποίηση Μη - Χρηματοοικονομικών στοιχείων και παρέχει ισορροπημένη πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη των σχετικών επιδόσεων της MYTILINEOS, καθώς και της περιγραφής των κυριότερων κινδύνων και προκλήσεων βιώσιμης ανάπτυξης που αντιμετωπίζει σύμφωνα με το μέγεθος της και την πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων της. Η παρούσα πληροφόρηση εστιάζει στις θεματικές πτυχές, όπως αυτές ορίζονται στην «Έκθεση Μη χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης» της εγκυκλίου 62784/2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4403/2016 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 που αφορούν στα Ουσιαστικά θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) της Εταιρείας.
Τα στοιχεία αφορούν στους τέσσερεις Τομείς Επιχειρηματικής
Η έγκαιρη αντίδραση της MYTILINEOS στην πανδημία SARS-CoV-2
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία η MYTILINEOS κατάφερε να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης που στήριξε το ανθρώπινο δυναμικό της με βασικό στόχο την ασφάλεια του, διατήρησε σε λειτουργία το σύνολο των παραγωγικών της μονάδων και συνέβαλε στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι πρωταρχικοί στόχοι της MYTILINEOS το 2021, για τους οποίους διέθεσε περισσότερα από €4 εκ., ήταν:
1) Η υγεία των εργαζομένων της, η ασφάλεια στην εργασία τους, καθώς και η υγεία των οικογενειών τους. Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 η MYTILINEOS (α) συγκρότησε ειδική ομάδα (Covid Management Team) που ανέλαβε την παρακολούθηση της πανδημίας, την αξιολόγηση των κινδύνων και τη διαχείριση τους με σκοπό την προστασία των εργαζομένων της, (β) κατάρτισε ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικών ενεργειών 2 βδομάδες πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα (γ) ενημέρωνε διαρκώς τους εργαζομένους και συνεργάτες της για την εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής με σαφείς οδηγίες από τους αρμόδιους διεθνείς και εγχώριους φορείς (δ) ενεργοποίησε την τηλεργασία από τον πρώτο μήνα της πανδημίας (ε) προχώρησε στη δημιουργία ειδικού microsite “SARS-CoV-2 - Τι πρέπει να γνωρίζω”, καθώς και σύσταση “HR Call Centre” για διαρκή ενημέρωση των εργαζομένων ενώ (στ) προμήθευε σε τακτά χρονικά διαστήματα τους εργαζομένους με ειδικό ατομικό πακέτο που περιλαμβάνει μάσκες και αντισηπτικά και (ζ) εφάρμοζε τακτικές απολυμάνσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις, (η) διενήργησε μοριακά tests (PCR) και rapid test συνολικού κόστους (για το 2021) σχεδόν €1,8εκ. για τους εργαζομένους, σε Αθήνα, Βόλο και στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος.
2) Η διασφάλιση της αδιάληπτης λειτουργίας της. Βασικός στόχος της MYTILINEOS ήταν η απρόσκοπτη λειτουργία της. Σε αυτό το πλαίσιο, (α) διατήρησε τη λειτουργία σχεδίων επιχειρηματικής συνέχειας (Business Continuity) με στοχευμένα μέτρα που προσαρμόζονταν και στήριζαν τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας που ενδεχομένως έμεναν σε ισχύ (β) συνέχισε να διατηρεί δίκτυο επικοινωνίας και διαχείρισης που αποτελείται από ειδικές ομάδες σε όλες τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (γ) επανεξέταζε σε συνεχή βάση η αναγκαιότητα των επαγγελματικών ταξιδιών και επισκέψεων στις παραγωγικές μονάδες, ενώ και στα καταστήματα λιανικής της Protergia (δ) εφάρμοσε ειδικά μέτρα προφύλαξης για τους πωλητές και τους πελάτες, (ε) συνέχισε την υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος.
Συμπερασματικά, η MYTILINEOS, με την ολιστική προσέγγιση που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει για τον περιορισμό της πανδημίας και τη εξασφάλιση της επιχειρηματικής της συνέχειας, διατηρεί τα εχέγγυα για τους επενδυτές της και με φιλόδοξες επιχειρηματικές αποφάσεις αξιοποιεί τις ευκαιρίες που αναδύονται από την υγειονομική κρίση επιταχύνοντας την πορεία της προς μια ακόμη πιο ενισχυμένη πράσινη οικονομία.
Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστo στοιχείο του “εταιρικού DNA” της MYTILINEOS και κατ’ επέκταση της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής της στρατηγικής. Αποτελεί την κινητήρια δύναμη μέσω της οποίας η Εταιρεία φιλοδοξεί να παραμείνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και να συμβάλλει σε ένα νέο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως έχει αποτυπωθεί μέσω των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης και βιώσιμης αξίας, για τους μέτοχους και τις υπόλοιπες ομάδες των Κοινωνικών της Εταίρων, μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης που συνδυάζει την οικονομική σταθερότητα με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Υλοποιείται μέσω τριών βασικών επιπέδων, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, ενώ διέπεται από συγκεκριμένες Αρχές που διασφαλίζουν την πληρότητα (Αρχή Ουσιαστικότητας), την ποιότητα (Αρχή Συμμετοχικότητας Κοινωνικών Εταίρων) και τη διαφάνεια (Αρχή Λογοδοσίας) σε όλο το εύρος της δραστηριότητάς της.
Συγκεκριμένα:
Το πρώτο επίπεδο εστιάζει στη δέσμευση της Εταιρείας στην προσαρμογή και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στη συμβολή της σε μια νέα οικονομία χαμηλών ρύπων. Η MYTILINEOS ήταν η πρώτη ελληνική βιομηχανία που έθεσε συγκεκριμένους, μετρήσιμους και φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών CO2 και ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα το 2030 και το 2050, θέτοντας έτσι τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος ως προτεραιότητα της νέας της στρατηγικής για τη Βιώσιμη
Το δεύτερο επίπεδο αναδεικνύει τη συστηματική προσέγγιση της MYTILINEOS στην καταγραφή, τη βέλτιστη διαχείριση και τη δημοσιοποίηση των ESG κινδύνων και ευκαιριών που επηρεάζουν τις επιδόσεις της όπως και την προσπάθειά της να εφαρμόσει τη στρατηγική της. Η ευθυγράμμιση της Εταιρείας με τα ESG κριτήρια, που συνδέονται πρωτίστως με την δραστηριότητα της, ενισχύει την ικανότητά της να δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία και να διαχειρίζεται τις σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Με τον τρόπο αυτό ανταποκρίνεται τόσο στις σύγχρονες απαιτήσεις βιωσιμότητας της επενδυτικής κοινότητας, των κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όσο και στις προσδοκίες της κοινωνίας για δέσμευση και διαφάνεια στα ζητήματα αυτά, που ολοένα αυξάνουν.
Το τρίτο επίπεδο, εκφράζει την υπεύθυνη λειτουργία της MYTILINEOS που καλλιεργείται συστηματικά, τα τελευταία 13 χρόνια, μέσω της εφαρμογής της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και της δέσμευσης της Εταιρείας στις 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ. H Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα αποτελεί για τη MYTILINEOS μία συνεχή διαδικασία αυτοβελτίωσης και αδιάκοπης μάθησης ενώ λειτουργεί και ως βασικός μηχανισμός ανανέωσης της «κοινωνικής» αδείας λειτουργίας της, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Νέα λειτουργική δομή προσανατολισμένη στη Βιώσιμη Ανάπτυξη
Μετά την ολοκλήρωση της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη η MYTILINEOS προχώρησε σε ειδική μελέτη για τη διαμόρφωση της λειτουργικής της δομής με στόχο την περαιτέρω ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στον τρόπο λειτουργίας και την κουλτούρα της. Στην κατεύθυνση αυτή, θεσπίστηκε νέα Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης επί του Διοικητικού Συμβουλίου, που έχει τη συνολική εποπτεία της υλοποίησης της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Εταιρείας. Παράλληλα, σε κάθε Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας δημιουργήθηκαν οι νέοι ειδικοί ρόλοι του “Sustainability leader” και του “Sustainability/ESG initiative owner”, για την οργάνωση, την υλοποίηση και την παρακολούθηση των επιμέρους σχεδίων δράσης πρωτοβουλιών βιωσιμότητας σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Εταιρικής Διακυβέρνησης & Αειφόρου Ανάπτυξης. Επιπλέον, στο στάδιο της τελικής απόφασης βρίσκεται και η ενσωμάτωση ESG κριτηρίων σε βασικές διαδικασίες της Εταιρείας, όπως π.χ.: στο σύστημα διαχείρισης της απόδοσης, στην αξιολόγηση επενδυτικών έργων, στην ετήσια διαδικασία θέσπισης προϋπολογισμού, στην αξιολόγηση υφιστάμενων και μελλοντικών προμηθευτών κ.ο.κ.. Όσον αφορά τις δημοσιοποιήσεις μη χρηματοοικονομικών στοιχείων, προωθείται συστηματικά η σύνδεσή τους με χρηματοοικονομικά στοιχεία, με την ενσωμάτωση βασικών “best practices ESG KPIs” σε όλες τις κύριες οικονομικές αναφορές.
Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Τον Αύγουστο του 2021, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης για την κλιματική αλλαγή (AR6 WGI – The Physical Science Basis), τόνισε ότι το κλιματικό σύστημα αντιμετωπίζει αλλαγές σε πρωτοφανή κλίμακα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει πολλές ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο με την αύξηση της θερμοκρασίας να αναμένεται να ξεπερνά τους 2°C εκτός αν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σημαντικό βαθμό, επιτυγχάνοντας μηδενικό ισοζύγιο (net zero) άνθρακα και σημαντικές μειώσεις σε εκπομπές άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (IEA) αναφέρει στην έκθεση «World Energy Outlook 2021» ότι η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 ασκεί μεγάλες πιέσεις στο ενεργειακό σύστημα, πυροδοτώντας απότομες αυξήσεις τιμών στις αγορές φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας, και επισημαίνει ότι παρά όλες τις προόδους που σημειώνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ηλεκτρική κινητικότητα, το 2021 σημειώνεται μεγάλη ανάκαμψη στη χρήση άνθρακα και πετρελαίου, επιφέροντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών CO2 στην ιστορία. Η αντιμετώπιση των διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και των κινδύνων της ασφάλειας εφοδιασμού μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως τονίζεται, μέσω της ενεργειακής μετάβασης και της μεγαλύτερης και γρηγορότερης αύξησης των επενδύσεων σε ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, το 2021, η MYTILINEOS ανέπτυξε και ξεκίνησε την εφαρμογή εξειδικευμένων σχεδίων δράσης για κάθε βασική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος, που θέσπισε το 2020, βάσει επιστημονικών δεδομένων για την εξέλιξη του κλίματος. Η ανάπτυξη των σχεδίων δράσης ανά Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας εστιάζει τόσο στην αξιοποίηση της υφιστάμενης τεχνολογίας όσο και στην καινοτομία και την ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Τομέα αλλά και την υφιστάμενη κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι αναλύσεις των βασικών πρωτοβουλιών σε επιμέρους κατηγορίες ενεργειών περιλαμβάνουν ενδεικτικά: υλοποίηση στρατηγικών συνεργασιών στο χώρο των ΑΠΕ, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων και δράσεων, ειδικές ενέργειες τεχνικού χαρακτήρα με εφαρμογή κυρίως στις παραγωγικές δραστηριότητες, βελτιστοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών και τεχνολογικές αναβαθμίσεις, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, παρακολούθηση των νέων τεχνολογιών προς μελλοντική εφαρμογή, κ.ο.κ. Τα σχέδια δράσης των Τομέων έχουν αναπτυχθεί με βάση την υφιστάμενη κατάσταση και θα ανανεώνονται κατά τα επόμενα έτη σύμφωνα με τις εξελίξεις.
Κλιματικοί στόχοι της MYTILINEOS:
Βασικός Στόχος 2030σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 | Μείωση συνολικών εκπομπών CO2e (Scope 1 & 2) κατά -30% | |||
---|---|---|---|---|
Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας | Επιμέρους Στόχοι | Κλιματικό σενάριο | Βασικές πρωτοβουλίες | |
Μεταλλουργία | Συνολικές εκπομπές CO2e (Scope 1 & 2) | -65% ↓ | Well below 2°C |
|
Ειδικές εκπομπές CO2e/t Al | -75% ↓ | |||
Ηλεκτρική Ενέργεια & Φυσικό Αέριο | Ειδικές εκπομπές CO2e/MWh | ~50% ↓ |
| |
Έργα Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας | Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα |
| ||
Έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης | ||||
Βασικός Στόχος 2050 | Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα |
Στο ακόλουθο γράφημα παρουσιάζεται η εξέλιξη της μείωσης των συνολικών εκπομπών CO2 (Scope 1 & 2) της MYTILINEOS σε σχέση με το έτος βάσης 2019. H Εταιρεία, λόγω και της λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, εκτιμά ότι θα φτάσει στην ανώτερη τιμή των CO2 εκπομπών της στο τέλος του 2023, καθώς θα έχει παρέλθει ήδη 1,5 χρόνος πλήρους λειτουργίας του νέου σταθμού. Από το σημείο αυτό και έπειτα, αναμένεται να ξεκινήσει η ουσιαστική μείωση των εκπομπών CO2 καθώς ένα μεγάλο μέρος των επιμέρους πρωτοβουλιών ουδέτερου αποτυπώματος σε όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, θα είναι σε προχωρημένο στάδιο εφαρμογής.
Εξέλιξη του βασικού στόχου της MYTILINEOS για μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 κατά -30% μέχρι το 2030
Συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες
Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των κλιματικών της στόχων η MYTILINEOS εντάχθηκε, τον Ιούνιο του 2021, στους υποστηρικτές της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Task Force on Climate-related Financial Disclosures» (TCFD), για την προσαρμογή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη δραστηριότητά της. Η MYTILINEOS αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Στην κατεύθυνση αυτή η Εταιρεία, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της απέναντι στην κλιματική αλλαγή, καθώς και την αξιοποίηση των ευκαιριών που σχετίζονται με το επιχειρηματικό της μοντέλο και τις δραστηριότητές της, ξεκίνησε το 2021 να μελετά την προσαρμογή της στις συγκεκριμένες συστάσεις τις οποίες σχεδιάζει μέχρι το τέλος του 2023 να έχει ενσωματώσει πλήρως στη λειτουργία της.
Επιπλέον, η Εταιρεία δεσμεύθηκε και στην παγκόσμια πρωτοβουλία
ESG προσέγγιση
Οι εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο που αφορούν τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και την ενσωμάτωση μη χρηματοοικονομικών παραγόντων στις παραδοσιακές στρατηγικές επενδύσεων, καθώς και στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, έχουν αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες δημοσιοποιούν πληροφορίες σε θέματα βιωσιμότητας. Η δημοσιοποίηση εταιρικών μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και η διαφάνεια σε θέματα ESG εξελίσσονται συνεχώς, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για πληροφορίες.
Η MYTILINEOS, κατανοώντας τις συνθήκες αυτές, συνεχίζει να προσαρμόζεται και λειτουργώντας υπεύθυνα σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας της, εφαρμόζει μια ολιστική ESG προσέγγιση που της επιτρέπει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους σχετικούς κινδύνους, να ενισχύει την ικανότητα της να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που απορρέουν από τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και τη διαφάνεια των σχετικών στοιχείων στις ετήσιες δημοσιεύσεις της, συμβάλλοντας στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την ίδια, τους μετόχους της, τους κοινωνικούς της εταίρους και την ευρύτερη κοινωνία.
Βασικά στοιχεία της ESG προσέγγισης της MYTILINEOS:
- Ουσιαστικότητα: Καθορισμός και διαχείριση όλων των Ουσιαστικών ESG θεμάτων της Εταιρίας, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
- Αλληλεπίδραση: Ανατροφοδότηση των στρατηγικών επιλογών με στοιχεία από την επενδυτική κοινότητα, σχετικά με την ατζέντα ESG και των αυξανόμενων απαιτήσεων των επενδυτών για διαφάνεια και λογοδοσία.
- ESG ως παράγοντας κινδύνου: Ενσωμάτωση των Ουσιαστικών θεμάτων ΕSG στο σύστημα διαχείρισης κινδύνων της Εταιρίας (ERM).
- Ευθυγράμμιση με τους
SDGsUN Sustainable Development Goals: Σύνδεση των αποτελεσμάτων της διαχείρισης των Ουσιαστικών θεμάτων ΕSG με συγκεκριμένους ΥΠΟ στόχους των SDGs. - Ρυθμιστική μεταρρύθμιση: Συνεχής ενημέρωση και προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση στο νέο ευρωπαϊκό κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
- Διαφάνεια & Λογοδοσία: Δημοσίευση Ετήσιων Εκθέσεων, με έμφαση στην ESG προσέγγιση και την δημιουργία αξίας προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους, βάσει διεθνών προτύπων.
- Διαχείριση ESG αξιολογήσεων: Δημοσίευση ποιοτικών & ποσοτικών στοιχείων, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης δυνατής επίδοσης σε ESG αξιολογήσεις από εξειδικευμένους οίκους.
Με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια των στοιχείων αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω η δημοσιοποίηση του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται η MYTILINEOS τα θέματα ESG, στη συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζονται πληροφορίες τόσο ως προς τη διαδικασία καθορισμού, όσο και ως προς τη διαχείριση κάθε Ουσιαστικού θέματος με έμφαση στις προκλήσεις, τους δυνητικούς κινδύνους και επιπτώσεις για την Εταιρεία, τις τακτικές αντιμετώπισης καθώς και τα βασικά αποτελέσματα των πολιτικών που εφαρμόζονται. Η ενημέρωση της Εταιρείας προς μετόχους και τους Κοινωνικούς της Εταίρους, σχετικά με τα Μη-Χρηματοοικονομικά Στοιχεία, θα ολοκληρωθεί με την έκδοση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τον Ιούνιο του 2022.
Για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου προσέγγισης των Ουσιαστικών θεμάτων ESG, οι προαναφερθείσες πληροφορίες υποστηρίζονται από τις αρχές και την καθοδήγηση βασικών διεθνών προτύπων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, όπως: GRI Standards, SASB, του διεθνούς προτύπου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ISO 26000, καθώς και του Διεθνούς Συμβουλίου Ενιαίων Απολογισμών (IIRC) στην ενότητα του επιχειρηματικού μοντέλου. Υποστηρίζονται επίσης και από ESG δείκτες επίδοσης (KPIs) που διατηρεί η Εταιρεία οι οποίοι καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τις απαιτήσεις των εγχώριων και διεθνών επενδυτικών πρωτοβουλιών, όσο και των ειδικών αξιολογήσεων που υλοποιούνται από αναλυτές και εταιρίες κοινωνικά υπευθύνων επενδύσεων.
ΕSG επιδόσεις
Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης ESG, παρακολουθούν συστηματικά τις επιδόσεις της MYTILINEOS και μέσα από την εφαρμογή διαφορετικών μεθοδολογιών, αξιολογούν τις πρακτικές που εφαρμόζει για τη διαχείριση των ESG θεμάτων που είναι σημαντικά για την επενδυτική κοινότητα.
Στην κατεύθυνση αυτή αναπόσπαστο κομμάτι, το οποίο τοποθετείται στον πυρήνα της ολιστικής ESG προσέγγισης της Εταιρείας, αποτελούν οι ESG επιδόσεις της. Η MYTILINEOS δέχεται 11 ESG αξιολογήσεις, σε ετήσια βάση, από δημοφιλείς, ανεξάρτητους οργανισμούς (ESG Raters) επιτυγχάνοντας, τα τελευταία χρόνια, σημαντική πρόοδο, με αποτέλεσμα πολλές από τις επιδόσεις της Εταιρείας να μπορούν να συγκριθούν με αυτές των ηγέτιδων εταιρειών διεθνώς ως προς την ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων στη λειτουργία τους.
Στα τέλη του 2021, η Sustainalytics, που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους οργανισμούς αξιολόγησης ESG στον κόσμο, συμπεριέλαβε τη MYTILINEOS στη λίστα με τις «Industry Top Rated Companies», που περιλαμβάνει εταιρείες που παρουσίασαν κατά το 2021 «Ισχυρή ESG επίδοση στην κατηγορία δραστηριοποίησης στην οποία κατατάσσονται». Η διάκριση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της συστηματικής προσπάθειας που πραγματοποιεί η MYTILINEOS για πάνω από 10 χρόνια όσον αφορά την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ενώ παράλληλα έχει τεθεί στόχος για περεταίρω βελτίωση των επιδόσεων μέχρι το 2025.
Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται αναλυτικά οι ESG αξιολογήσεις στις οποίες συμμετέχει η MYTILINEOS και τα αποτελέσματα αυτών. Η Εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2021 κατάφερε να βελτιώσει ή να διατηρήσει τις επιδόσεις της σχεδόν στο σύνολο των αξιολογήσεων που συμμετείχε.
Διαδικασία Ουσιαστικότητας
Η MYTILINEOS έχει ως βασικό κριτήριο, για την δημοσιοποίηση πληροφοριών ESG, τον καθορισμό των θεμάτων που συνδέονται με την ικανότητα της να δημιουργεί αξία και είναι επομένως ουσιαστικά για την ίδια, τους κοινωνικούς της εταίρους και ευρύτερα την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Η διαδικασία της Ουσιαστικότητας, αποτελεί βασικό εργαλείο της υπεύθυνης λειτουργίας της MYTILINEOS, ενώ συμβάλλει στον εμπλουτισμό και τη διαμόρφωση της στρατηγικής της για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αποτελεί μια δυναμική πρακτική η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Οι αξιολογήσεις των Ουσιαστικών ESG θεμάτων που υλοποιούνται ανά Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, χρησιμοποιούνται ως βάση για τον αντίστοιχο καθορισμό αυτών σε κεντρικό επίπεδο και αντίστροφα. Παράλληλα, ο ανοιχτός διάλογος της Εταιρείας με τις ομάδες των κοινωνικών της εταίρων τροφοδοτεί τη διαδικασία αυτή με νέα δεδομένα ετησίως. Ο κύκλος αξιολόγησης των ουσιαστικών θεμάτων υλοποιείται ανά 2 χρόνια με ενδιάμεση αναθεώρηση.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης της διαδικασίας Ουσιαστικότητας και της συνεχούς βελτίωσης και της καλύτερης δυνατής ανταπόκρισης στις σύγχρονες απαιτήσεις της επενδυτικής κοινότητας και των κοινωνικών της Εταίρων, η MYTILINEOS εξετάζει ήδη την εφαρμογή της προσέγγισης «double materiality». Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης προσέγγισης η Εταιρεία θα συμπεριλάβει στην ανάλυση των Ουσιαστικών θεμάτων, εκτός από το κριτήριο της επίδρασής τους στη βιώσιμη ανάπτυξη, και το κριτήριο της επίδρασής τους στην οικονομική επίδοση και θέση της Εταιρείας.
Κατά την υλοποίηση της διαδικασίας το 2021, η Εταιρεία επικαιροποίησε τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τις εσωτερικές και εξωτερικές πηγές που χρησιμοποιεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα που προτείνονται ανά τομέα δραστηριότητας από το πρότυπο SASB (Sustainability Accounting Standards Board). Στη συνέχεια τα θέματα ιεραρχήθηκαν και από τους 4 τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας ως προς το βαθμό που επηρεάζουν την ικανότητα της Εταιρίας να εκπληρώσει τους επιχειρηματικούς της στόχους, όσο και ως προς την επίδρασή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ευρήματα της εσωτερικής αυτής άσκησης, συνδυάστηκαν με τα αντίστοιχα ευρήματα σχετικής έρευνας πεδίου που διεξήχθη σε περισσότερα από 1.500 άτομα, φορείς και οργανισμούς από όλες στις ομάδες των κοινωνικών εταίρων της Εταιρίας. Επιπλέον, η ευθυγράμμιση των ουσιαστικών θεμάτων με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενισχύει την ικανότητα της Εταιρείας να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας του 2021 παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ | ||
---|---|---|
| Ουσιαστικά θέματα 2021 | |
Περιβάλλον | Πρόληψη της ρύπανσης | |
Οικολογικές επιδράσεις | ||
Ενέργεια & Αέριες εκπομπές | ||
Διαχείριση νερού | ||
Προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή | ||
Κυκλική οικονομία | ||
Κοινωνία | Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία | |
Απασχόληση | ||
Ανθρώπινα δικαιώματα | ||
Ίσες ευκαιρίες | ||
Υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα | ||
Βιωσιμότητα τοπικών κοινοτήτων | ||
Επιχειρησιακή συνέχεια | ||
Διακυβέρνηση | Επιχειρηματική ηθική | |
Κανονιστική συμμόρφωση | ||
Επιχειρηματικό μοντέλο |
Ευρωπαϊκή ταξινομία βιώσιμων επενδύσεων
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030 και να επιτευχθούν οι στόχοι της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας, είναι ζωτικής σημασίας να κατευθυνθούν οι επενδύσεις σε βιώσιμα έργα και δραστηριότητες. Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 ενίσχυσε την ανάγκη ανακατεύθυνσης των κονδυλίων προς βιώσιμα έργα, προκειμένου να καταστούν οι οικονομίες, οι επιχειρήσεις και οι κοινωνίες - ιδίως τα συστήματα υγείας, πιο ανθεκτικά σε κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κλυδωνισμούς.
Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας και σαφής ορισμός του τι είναι «βιώσιμο». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης δημιούργησε ένα κοινό σύστημα ταξινόμησης για βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, την Ευρωπαϊκή ταξινομία (EU Taxonomy)
Η Ευρωπαϊκή ταξινομία είναι ένα σύστημα ταξινόμησης, το οποίο καταρτίζει κατάλογο περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Στοχεύει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, βοηθώντας την ΕΕ να αυξήσει τις βιώσιμες επενδύσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας. Η ταξινόμηση της ΕΕ θα παράσχει στις εταιρείες, τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής κατάλληλους ορισμούς για τους οποίους οι οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες.
Στην κατεύθυνση αυτή, το 2021, η MYTILINEOS προχώρησε στον έλεγχο των οικονομικών της δραστηριοτήτων ώστε να προσδιορίσει ποιες από αυτές εμπίπτουν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας, όπως ορίζεται τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/852 (αρθ. 8), και στη συνέχεια να δημοσιεύσει σχετικά οικονομικά στοιχεία όπως έσοδα, κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) και λειτουργικά έξοδα (OPEX) που αφορούν στις δραστηριότητες αυτές.
Η Ταξινομία της ΕΕ είναι ένα σύστημα ταξινόμησης δραστηριοτήτων που μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις να θεωρηθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες ή δραστηριότητες που διευκολύνουν τη μετάβαση στη βιωσιμότητα. Εντός του νομοθετικού πλαισίου της Ταξινομίας, οι εταιρίες και οι οργανισμοί μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις ώστε να επεκτείνουν περεταίρω τις βιώσιμες δραστηριότητές τους καθώς και να τις εξελίξουν, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν ορισμένα κριτήρια. Η ευθυγράμμιση με τα εν λόγω κριτήρια παρακολουθείται συνεχώς, τα σχετικά δεδομένα δημοσιεύονται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνονται στο μη οικονομικό τμήμα των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, ο Όμιλος δημοσιεύει στην ακόλουθη ενότητα τους βασικούς δείκτες επιδόσεων που συνδέονται με τις επιλέξιμες για σκοπούς Ταξινομίας δραστηριότητες για το οικονομικό έτος 2021:
Επιλέξιμο | Μη επιλέξιμο | ||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | 55% | 45% | |
Κεφαλαιουχικές Δαπάνες | 72% | 28% | |
Λειτουργικές Δαπάνες | 46% | 54% |
Ποιοτικές πληροφορίες
Λογιστική πολιτική
Τα μεγέθη αυτής της έκθεσης έχουν υπολογιστεί και παρουσιάζονται σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) όπως αυτά έχουν εκδοθεί από την Επιτροπή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB), καθώς και των ερμηνειών τους, όπως αυτές έχουν εκδοθεί από την Επιτροπή Ερμηνείας Προτύπων (I.F.R.I.C.) της IASB. Για τον καθορισμό τους απαιτείται η χρήση λογιστικών εκτιμήσεων και κρίσης της διοίκησης κατά την εφαρμογή των λογιστικών αρχών του Ομίλου. Σημαντικές παραδοχές από τη διοίκηση για την εφαρμογή των λογιστικών μεθόδων της εταιρείας έχουν επισημανθεί όπου κρίνεται κατάλληλο.
Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται τα ποσοστά επί του ετήσιου κύκλου εργασιών από πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών, κεφαλαιουχικών (CapEx) και λειτουργικών (OpEx) δαπανών τα οποία αντιστοιχούν στις οικονομικές δραστηριότητες του Ομίλου που κρίθηκαν ως επιλέξιμες για σκοπούς Ταξινομίας ΕΕ σύμφωνα με την περιγραφή των δραστηριοτήτων αυτών και λαμβάνοντας υπόψη και τους αντίστοιχους κωδικούς δραστηριότητας NACE, όπως αυτά παρατίθενται στον Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό 2021/2139/ΕΕ. Καθώς διανύουμε την πρώτη περίοδο εφαρμογής του πλαισίου της Ταξινομίας (1/1 – 31/12/2022), οι οικονομικές δραστηριότητες του Ομίλου εξετάσθηκαν και συμπεριλήφθηκαν/αποκλείστηκαν μόνο στη βάση της επιλεξιμότητας και δεν έχει εξεταστεί η ευθυγράμμισή τους με τα τεχνικά κριτήρια που παρέχονται στους σχετικούς Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμούς.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται τα εξής:
I. Ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών. Υπολογίστηκε με βάση μόνο τον καθαρό κύκλο εργασιών από την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών. Ο αριθμητής περιλαμβάνει μόνο τις δραστηριότητες που θεωρούνται επιλέξιμες με βάση τη νομοθεσία της Ταξινομίας και με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα αυτά δεν αφορούν κάλυψη ιδίων αναγκών ή ενδοομιλικές πωλήσεις
II. Ποσοστό επί των ετήσιων κεφαλαιουχικών δαπανών. Υπολογίστηκε με βάση τα κεφαλαιοποιημένα έξοδα για προσθήκες σε στοιχεία ενεργητικού ή διαδικασίες που συνδέονται με επιλέξιμες οικονομικές δραστηριότητες. Ο αριθμητής περιλαμβάνει μόνο τις δραστηριότητες που θεωρούνται επιλέξιμες με βάση τη νομοθεσία της Ταξινομίας.
III. Ποσοστό επί των ετήσιων λειτουργικών δαπανών. Υπολογίστηκε με βάση τα λειτουργικά έξοδα που σχετίζονται με τη συντήρηση και επισκευή στοιχείων του ενεργητικού ή διαδικασίες που συνδέονται με επιλέξιμες οικονομικές δραστηριότητες. Ο αριθμητής περιλαμβάνει μόνο τις δραστηριότητες που θεωρούνται επιλέξιμες με βάση τη νομοθεσία της Ταξινομίας.
Παραγωγή αλουμινίου
Ανάλυση επιλεξιμότητας δραστηριότητας | |||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | Επιλέξιμο | 18% | |
Κεφ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 14% | |
Λειτ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 15% |
Περιγραφή δραστηριότητας κατά την Ταξινομία:
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την παραγωγή αλουμινίου μέσω επεξεργασίας πρωτογενούς αλουμίνας (βωξίτη) ή ανακύκλωσης δευτερογενούς αλουμινίου.
Περιγραφή επιλέξιμης δραστηριότητας της MYTILINEOS:
Ο Όμιλος, διαθέτει τη μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην ΕΕ καθώς και μία μονάδα παραγωγής δευτερόχυτου αλουμινίου. Στα πλαίσια αυτά η παραγωγική διαδικασία του περιλαμβάνει την παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου μέσω της επεξεργασίας αλουμίνας (οξείδιο του αργιλίου) με ηλεκτρολυτική μέθοδο και της ανακύκλωσης δευτερόχυτου αλουμινίου. Η ετήσια δυναμικότητα παραγωγής του Ομίλου αγγίζει τους 250.000 τόνους σε αλουμίνιο (πρωτόχυτο και δευτερόχυτο). Το εργοστασιακό συγκρότημα στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία περισσότερα από 50 χρόνια, έχει επιτύχει συνεχή αναπτυξιακή πορεία, με παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές εφάμιλλες των κορυφαίων μεταλλουργικών βιομηχανιών παγκοσμίως και με επενδύσεις που ξεπέρασαν τα €600 εκ. για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη της παραγωγής και της παραγωγικότητας του εργοστασίου. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη τα τελευταία χρόνια.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ηλιακής φωτοβολταϊκής τεχνολογίας
Ανάλυση επιλεξιμότητας δραστηριότητας | |||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | Επιλέξιμο | 13% | |
Κεφ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 3% | |
Λειτ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 17% |
Περιγραφή δραστηριότητας κατά την Ταξινομία:
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την κατασκευή ή λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με τη χρήση φωτοβολταϊκής ηλιακής τεχνολογίας (PV).
Περιγραφή επιλέξιμης δραστηριότητας της MYTILINEOS:
Ο Όμιλος, μέσω της θυγατρικής του METKA EGN είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τον Όμιλο ως παγκόσμιο κατασκευαστή και ανάδοχο έργων ηλιακής ενέργειας σε όλο το φάσμα ανάπτυξης αυτών, από αυτόνομα ηλιακά πάρκα και έργα αποθήκευσης ενέργειας έως πολύπλοκα υβριδικά έργα. Η ευρύτερη στρατηγική του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) περιλαμβάνει εκτός της κατασκευής έργων για τρίτους και το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων Build-Own-Transfer ("BOT") που αξιοποιεί τεχνογνωσία κατασκευής εταιρείας, έχοντας σε διάφορες φάσεις (υπό εκτέλεση & ολοκληρωμένα) περί τα 2,5 GW ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας και περί τα 300 MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις πέντε ηπείρους. Επιπλέον, ο Όμιλος ολοκλήρωσε την κατασκευή και ηλεκτροδότηση τριών ΦΒ έργων συνολικής μέγιστης ισχύος 118 MW στην Αυστραλία. Η κατασκευή των εν λόγω φωτοβολταϊκών πάρκων αποτελεί τμήμα του συνολικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου που απέκτησε ο Τομέας RSD μέσω της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ EGN το 2019 στην Αυστραλιανή Ήπειρο συνολικής ισχύος 250MW. Αξιοποιώντας το χαρτοφυλακίου αδειών Φωτοβολταϊκών Ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην Κύπρο μέγιστης συνολικής ισχύος 26 ΜW, ο Όμιλος προχώρησε σε τμηματική κατασκευή και ηλεκτροδότηση 2 ΦΒ έργων μέγιστης ισχύος 3,4 εντός του 2021. Το 2020 αποκτήθηκε επίσης, χαρτοφυλάκιο αδειών Φωτοβολταϊκών Ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στην Ισπανία μέγιστης συνολικής ισχύος 100 ΜW, στην Αυστραλία (185 ΜW) και στη Μεγάλη Βρετάνια (136 ΜW). Τέλος, ο Όμιλος (μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου), λειτουργεί φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 11,5ΜW στην Ελλάδα.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια
Ανάλυση επιλεξιμότητας δραστηριότητας | |||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | Επιλέξιμο | 2% | |
Κεφ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 13% | |
Λειτ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 1% |
Περιγραφή δραστηριότητας κατά την Ταξινομία:
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την κατασκευή ή λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από αιολική ενέργεια.
Περιγραφή επιλέξιμης δραστηριότητας της MYTILINEOS:
Ο Όμιλος διαθέτει αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 211 MW στις Σέρρες, την Εύβοια, τη Φωκίδα, τη Βοιωτία και την Αιτωλοακαρνανία τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. Το 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή ενός νέου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 43MW.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια
Ανάλυση επιλεξιμότητας δραστηριότητας | |||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | Επιλέξιμο | 0,01% | |
Κεφ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 0,05% | |
Λειτ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 0% |
Περιγραφή δραστηριότητας κατά την Ταξινομία:
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την κατασκευή ή λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρική ενέργεια.
Περιγραφή επιλέξιμης δραστηριότητας της MYTILINEOS:
Ο Όμιλος διαθέτει τέσσερις μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα, συνολικής ισχύος 6,06 ΜW οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία.
Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας
Ανάλυση επιλεξιμότητας δραστηριότητας | |||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | Επιλέξιμο | 1% | |
Κεφ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 1% | |
Λειτ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 0% |
Περιγραφή δραστηριότητας κατά την Ταξινομία:
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων όπου αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια και επιστρέφεται αργότερα υπό τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Η δραστηριότητα περιλαμβάνει αντλησιοταμίευση.
Περιγραφή επιλέξιμης δραστηριότητας της MYTILINEOS:
Ο Όμιλος έχει ολοκληρώσει ήδη (2020) περί τα 300MW έργων αποθήκευσης ενέργειας και στις 5 ηπείρους. Το 2021, ο Όμιλος απέκτησε συνολική χωρητικότητα 26 MW για δύο συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (Battery Energy Storage System - BESS) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών δικτύου Fast Reserve για λογαριασμό της Terna, του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας της Ιταλίας. Η έναρξη λειτουργίας των έργων αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και η παροχή υπηρεσιών Fast Reserve στο Ιταλικό δίκτυο θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2027. Τέλος, ο Όμιλος έχει αναλάβει την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια ευρύτερου έργου κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αγγλία.
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά αέρια καύσιμα
Ανάλυση επιλεξιμότητας δραστηριότητας | |||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | Επιλέξιμο | 19% | |
Κεφ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 40% | |
Λειτ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 11% |
Περιγραφή δραστηριότητας κατά την Ταξινομία:
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την κατασκευή ή λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ορυκτά αέρια καύσιμα. Αυτή η δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αποκλειστική χρήση ανανεώσιμων μη ορυκτών αερίων και υγρών καυσίμων και βιοενέργεια.
Περιγραφή επιλέξιμης δραστηριότητας της MYTILINEOS:
Ο Όμιλος, μέσω της Protergia, συγκεντρώνει την διαχείριση όλων των πάγιων και ενεργειακών δραστηριοτήτων του και βρίσκεται μεταξύ των ηγετών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελώντας τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό και προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW ξεπερνά το 13,5% του ενεργού και αδειοδοτημένου εγκατεστημένου θερμικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας (444,48 ΜW) και στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας (436,6 ΜW). Ταυτόχρονα, o Όμιλος, μέσω του τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 650 MW στο Τομπρούκ της Λιβύης που θα έχει τη δυνατότητα καύσης διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου) καθώς και των έργων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στη Γκάνα και τη Νιγηρία.
Σημείωση αναφορικά με τις δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά αέρια καύσιμα (Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός 2022)
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην κατασκευή καθώς και τη λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής/συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ορυκτών αέριων καυσίμων. O σχετικός κανονισμός κατά την περίοδο δημοσίευσης της παρούσας αναφοράς βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης.
Υψηλής αποδοτικότητας συμπαραγωγή θερμότητας/ψύξης και ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά αέρια καύσιμα
Ανάλυση επιλεξιμότητας δραστηριότητας | |||
---|---|---|---|
Κύκλος Εργασιών | Επιλέξιμο | 2% | |
Κεφ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 0% | |
Λειτ. Δαπάνες | Επιλέξιμο | 3% |
Περιγραφή δραστηριότητας κατά την Ταξινομία:
Η δραστηριότητα περιλαμβάνει την κατασκευή, ανακαίνιση και λειτουργία συνδυασμένων εγκαταστάσεων παραγωγής θερμότητας/ψύξης και ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ορυκτών αέριων καυσίμων. Αυτή η δραστηριότητα δεν περιλαμβάνει την υψηλής αποδοτικότητας συμπαραγωγή θερμότητας/ψύξης και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμα μη ορυκτά αέρια και υγρά καύσιμα και βιοενέργεια.
Περιγραφή επιλέξιμης δραστηριότητας της MYTILINEOS:
Ο Όμιλος, το 2021 συνέχισε το έργο κατασκευής νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού–θερμότητας (CHP) με δυνατότητα καύσης διπλού καυσίμου και μέγιστη ισχύ 110 MW στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στην κατασκευή καθώς και τη λειτουργία εγκαταστάσεων παραγωγής/συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ορυκτών αέριων καυσίμων. O σχετικός κανονισμός κατά την περίοδο δημοσίευσης της παρούσας αναφοράς βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης.
Ελάχιστες διασφαλίσεις
H MYTILINEOS δημιουργεί αξία για τους Κοινωνικούς της Εταίρους μέσω των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, συνεισφέροντας με ουσιαστικό τρόπο στην οικονομία, την απασχόληση και στην ανάπτυξη των τοπικών της κοινοτήτων.
Η υπεύθυνη λειτουργία της MYTILINEOS καλλιεργείται συστηματικά, τα τελευταία 12 χρόνια, μέσω της εφαρμογής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.) και της δέσμευσης της Εταιρείας στις 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ. H Ε.Κ.Ε. για την MYTILINEOS είναι μία συνεχής διαδικασία αυτοβελτίωσης και αδιάκοπης μάθησης ενώ λειτουργεί και ως βασικός μηχανισμός ανανέωσης της «κοινωνικής» αδείας λειτουργίας της, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστo στοιχείο του “εταιρικού DNA” της MYTILINEOS και κατ’ επέκταση της μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής της στρατηγικής. Αποτελεί την κινητήρια δύναμη μέσω της οποίας η Εταιρεία φιλοδοξεί να παραμείνει ανταγωνιστική σε βάθος χρόνου, να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις και, αναπτύσσοντας τις κατάλληλες συνεργασίες, να συμβάλλει σε ένα νέο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως έχει αποτυπωθεί μέσω των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της MYTILINEOS βρίσκεται στο κέντρο της λειτουργίας της. Αξιοποιούμε τους διαθέσιμους πόρους μας, σύμφωνα με το όραμα, την αποστολή και τις επιχειρηματικές μας αξίες, για την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, συμβάλλοντας παράλληλα στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ) και δημιουργώντας αξία για τους Κοινωνικούς μας Εταίρους. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Στόχος της Integrated Value Creation Scorecard είναι η παρουσίαση προς όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους της MYTILINEOS των βασικών πόρων (οικονομικών, βιομηχανικών, φυσικών, ανθρώπινων και κοινωνικών) που αξιοποιεί κατά την δραστηριότητα της, μέσω του επιχειρηματικού της μοντέλου, των αντίστοιχων αποτελεσμάτων και της παραγόμενης αξίας σε συνδυασμό με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Το Sustainability Actions Map (sdactionsmap.mytilineos.gr) αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο που παρέχει με συνοπτικό και συγκεντρωτικό τρόπο την καλύτερη δυνατή και έγκυρη ενημέρωση των θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους. Η άμεση πρόσβαση στην επιθυμητή πληροφορία και ο εύκολος χειρισμός του microsite αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά για την συνεχή ενημέρωση των ενδιαφερομένων εστιάζοντας είτε στον επιθυμητό Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης είτε στην επιθυμητή περιοχή/χώρα ανά Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.
Κατευθυντήριες Οδηγίες του ΟΟΣΑ για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις
Ο Κώδικας Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας έχει αναπτυχθεί με βάση τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του ΟΟΣΑ για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχουμε υλοποιήσει ειδικό πρόγραμμα εργαζομένων στον Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας της Εταιρείας. Εφαρμόζαμε τη «Μηδενική Ανοχή» σε περιστατικά διαφθοράς και δωροδοκίας σε όλες τις δραστηριότητές μας, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Συνεχίζαμε με επιτυχία τον κοινωνικό διάλογο, υλοποιώντας ειδική θεματική Διαβούλευση με θέμα τη δημιουργία της εταιρικής Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποσπώντας την σχεδόν καθολική αποδοχή και υποστήριξη όλων των ομάδων των Κοινωνικών μας Εταίρων για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Εταιρείας.
Σεβασμός των Ανθρωπίνων και Εργασιακών Δικαιωμάτων
Η MYTILINEOS, από το 2008, έχει δεσμευτεί στην τήρηση των 10 αρχών του Συμφώνου, δημοσιοποιώντας σε ετήσια βάση τις σχετικές της επιδόσεις, στο πλαίσιο τόσο της λειτουργίας της και των ευρύτερων συναλλαγών της. Ειδικότερα, στο Οικουμενικό αυτό Σύμφωνο, οι 6 πρώτες Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact), βασίζονται, μεταξύ άλλων, στις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται στη Διεθνή Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η συγκεκριμένη δέσμευση της MYTILINEOS που αφορά στον έλεγχο και την δημοσίευση των επιδράσεων στον τομέα αυτό, καθώς και ο Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας που απευθύνεται σε όλες τις ιεραρχικές βαθμίδες της Εταιρείας, προάγουν το σεβασμό και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μειώνοντας την πιθανότητα ύπαρξης περιστατικών στο εργασιακό της περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια του 2020, προχωρήσαμε στην εκπόνηση εξειδικευμένης Πολιτικής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εκφράζει τη μηδενική ανοχή της Εταιρείας σε οποιαδήποτε παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προστατέψαμε πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα καθώς και τις άλλες κατηγορίες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη δραστηριότητα μας.
Υπεύθυνη Διαχείριση Κινδύνων
Η MYTILINEOS εφαρμόζει συστηματική προσέγγιση στην καταγραφή, τη βέλτιστη διαχείριση και τη δημοσιοποίηση των ESG κινδύνων και ευκαιριών που επηρεάζουν τις επιδόσεις της, αλλά και την προσπάθειά της να εφαρμόσει τη στρατηγική της. Μέσω της ESG προσέγγισης η MYTILINEOS ενισχύει την ικανότητά της να δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία και να διαχειρίζεται τις σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Με τον τρόπο αυτό ανταποκρίνεται τόσο στις σύγχρονες απαιτήσεις βιωσιμότητας της επενδυτικής κοινότητας, των κεφαλαιαγορών και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όσο και στις προσδοκίες της κοινωνίας για δέσμευση και διαφάνεια στα ζητήματα αυτά, που ολοένα αυξάνουν.
Κλιματική αλλαγή – κίνδυνοι & ευκαιρίες
Η Εταιρεία έχει ήδη ενσωματώσει στις στρατηγικές της προτεραιότητες την υλοποίηση μελέτης για τον προσδιορισμό των κινδύνων αλλά και των ευκαιριών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη δραστηριότητα της. Εντός του 2021, η MYTILINEOS εντάχθηκε στη διεθνή πρωτοβουλία CDP Climate Change, ενώ μέχρι το τέλος του 2022, η Εταιρεία σχεδιάζει την πλήρη προσαρμογή της στη χρηματοοικονομική πληροφόρηση σχετικά με την ανάλυση των ρίσκων και των επιρροών της κλιματικής αλλαγής, ακολουθώντας τις συστάσεις της πρωτοβουλίας Task Force on Climate – Related Financial Disclosures (TCFD). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την στρατηγική ενσωμάτωση των θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η Εταιρεία τις συστάσεις του TCFD μπορείτε να απευθυνθείτε στην ενότητα «Πίνακας δεικτών TCFD» της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, δημοσιοποιείται σε ετήσια βάση και αναφέρεται στην επισκόπηση των Μη Χρηματοοικονομικών επιδόσεων της Εταιρείας, συμπληρώνοντας τον Ετήσιο Απολογισμό της. Επίσης, είναι διαθέσιμη σε on line μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα της MYTILINEOS
Η μέτρηση της επίδρασης της δραστηριότητας της MYTILINEOS στο φυσικό περιβάλλον συνιστά μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία. H Εταιρία δεσμεύεται στη μείωση του ανθρακικού και περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, τόσο με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και κατάλληλων βιώσιμων επενδύσεων όσο και με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015. Το σύστημα υποστηρίζεται από επιμέρους περιβαλλοντικές πολιτικές, από επενδύσεις αναβάθμισης των παραγωγικών μονάδων, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, καθώς και από την εφαρμογή Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών ανά Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.
Σχετικοί Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που συμβάλλει η MYTILINEOS στο μέτρο που της αναλογεί
Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η MYTILINEOS, διαθέτει στην Ελλάδα παράκτιες βιομηχανικές μονάδες ενώ δραστηριοποιείται σε χώρες όπου οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο έντονες. Επιπλέον, η εξορυκτική της δραστηριότητα, που είναι άμεσα σχετιζόμενη με τους φυσικούς πόρους, δύναται να αντιμετωπίσει δυσκολίες εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, όπως και η παραγωγή αλουμίνας, λόγω των σημαντικών αναγκών της διεργασίας σε νερό. Βασική πρόκληση της Εταιρείας αποτελεί η αξιολόγηση της τρωτότητας των δραστηριοτήτων της απέναντι στην κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα αλλά και τα αναμενόμενα κλιματικά γεγονότα και τις επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρουν. |
Δέσμευση | Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παραγωγικών μονάδων της MYTILINEOS και η προσαρμογή των δραστηριοτήτων της στις υφιστάμενες και δυνητικές επιπτώσεις της αλλαγής των κλιματικών φαινομένων. |
Κυριότεροι κίνδυνοι |
|
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης |
Σε κάθε Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα: Επιπλέον, η Εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά την προσαρμογή της, στις συστάσεις της διεθνούς πρωτοβουλίας Task Force on Climate – Related Financial Disclosures (TCFD), σε κάθε μια από τις τέσσερις ειδικές θεματικές ενότητες: Διακυβέρνηση, Στρατηγική, Διαχείριση Κινδύνων, Δείκτες και Στόχοι. Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες δημοσιεύονται στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εταιρείας στον σχετικό πίνακα αναφοράς στοιχείων TCFD. |
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα & σχετικοί στόχοι |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Ενέργεια & Αέριες Εκπομπές
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Οι δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικούς σταθμούς και παραγωγής αλουμινίου αποτελούν τις κυριότερες πηγές ενεργειακής κατανάλωσης και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Εταιρείας, οι οποίες επιδρούν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενώ αποτελούν και ένα σημαντικό λειτουργικό κόστος. Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα αποτελούν τις πιο σημαντικές προκλήσεις της Εταιρείας στο πλαίσιο της νέας της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. |
Δέσμευση | Υπεύθυνη χρήση ενέργειας και άλλων φυσικών πόρων, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της πολιτικής Περιβάλλοντος της MYTILINEOS. Επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης εκπομπών CO2 κατά 30% και επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα για το 2030 και το 2050 αντίστοιχα. |
Κυριότεροι κίνδυνοι |
|
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης |
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Διαχείριση νερού
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η MYTILINEOS χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες νερού σε συγκεκριμένους τομείς και περιοχές δραστηριοποίησης. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της ορθολογικής άντλησης, χρήσης, κατανάλωσης και απόρριψης του νερού αποτελεί σημαντικό θέμα για την Εταιρεία, στο πλαίσιο της συμβολής της στην εθνική και διεθνή προσπάθεια για υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων. |
Δέσμευση | Υπεύθυνη διαχείριση της άντλησης, της χρήσης και της απόρριψης του νερού, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες πολιτικής Περιβάλλοντος της MYTILINEOS. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Οι κυριότεροι δυνητικοί κίνδυνοι αφορούν κατά κύριο λόγο στις βασικές παραγωγικές μονάδες της Εταιρείας και είναι οι ακόλουθοι:
|
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση του νερού, η Εταιρεία εφαρμόζει πρακτικές αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού και προγράμματα συνεχούς βελτίωσης σε όλες τις βασικές παραγωγικές της μονάδες. Ειδικότερα:
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα |
Δείκτης Μονάδα μέτρησης 2020 2021 Δ Συνολική άντληση νερού ML 170.327,5 169.088,4 -0,7% Συνολική απόρριψη νερού ML 163.724,1 162.131,9 -1% Συνολική κατανάλωση νερού ML 6.603,4 6.956,5 5,4% |
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Πρόληψη της ρύπανσης
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Βασική πρόκληση για την Εταιρεία αποτελεί η αποτελεσματική πρόληψη οποιασδήποτε μορφής ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος από την παραγωγική δραστηριότητα (αέριες εκπομπές, στερεά και υγρά απόβλητα, χρήση χημικών ουσιών) καθώς και τυχόν βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης. |
Δέσμευση | Πρόληψη κάθε προσδιορισμένου κινδύνου ρύπανσης από τις δραστηριότητες της Εταιρείας, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της πολιτικής Περιβάλλοντος της MYTILINEOS. |
Κυριότεροι κίνδυνοι |
|
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης |
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα & σχετικοί στόχοι |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Οικολογικές επιδράσεις
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | H προστασία της βιοποικιλότητας και η αποκατάσταση του φυσικού τοπίου των εκμεταλλεύσιμων περιοχών που συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αποτελούν ουσιαστική πρόκληση για την MYTILINEOS στο πλαίσιο της μείωσης των οικολογικών επιδράσεων και της συμβολής της στη βιώσιμη ανάπτυξη. |
Δέσμευση | Προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων κατά την εξορυκτική δραστηριότητα και την ανάπτυξη και λειτουργία ΑΠΕ σε προστατευμένες περιοχές Natura, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της πολιτικής Περιβάλλοντος της MYTILINEOS. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Η μη αποτελεσματική πρόληψη τυχόν αρνητικών επιπτώσεων, στη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής των δραστηριοτήτων της Εταιρείας, θα οδηγούσε σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εγείροντας θέματα μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, οι συνέπειες για την εταιρεία θα περιλάμβαναν τη διατάραξη του σχεδιασμού επιχειρησιακής ανάπτυξης και εξέλιξης, λόγω επιπτώσεων στη φήμη και την οικονομική της θέση. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Η MYTILINEOS υλοποιεί στοχευμένες δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στις περιοχές που δραστηριοποιείται ή που γειτνιάζουν με αυτές και όπου υπάρχουν απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα & σχετικοί στόχοι |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Κυκλική οικονομία
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η διαχείριση όλων των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων και ιδιαίτερα των καταλοίπων βωξίτη, η μείωση της ποσότητας των αποβλήτων προς υγειονομική ταφή και η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η ορθή διαχείριση και μείωση των απορρίψεων νερού αποτελούν διαχρονικές προκλήσεις για την Εταιρεία. |
Δέσμευση | Έλεγχος, συνεχής μείωση και ορθή διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων με τεχνικές ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης όπου είναι εφικτό, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες πολιτικής Περιβάλλοντος της MYTILINEOS με σημείο αναφοράς την εφαρμογή Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στην παραγωγική διαδικασία. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Βασικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για την Εταιρεία αποτελεί η σταδιακή μείωση των διαθέσιμων χώρων απόθεσης καταλοίπων βωξίτη, που μπορεί να επιφέρει κοινωνικές και οικονομικές αρνητικές επιδράσεις για την Εταιρεία. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Στον Τομέα Μεταλλουργίας που κατέχει το 99% των συνολικών αποβλήτων της Εταιρείας:
Η συνολική χρηματοδότηση των προγραμμάτων, στο διάστημα 2017-2025, ξεπερνά τα 120 εκ. Ευρώ εκ των οποίων 8,7 εκ. Ευρώ είναι η χρηματοδότηση του ΤΕΔ Μεταλλουργίας της MYTILINEOS. Σε κάθε ΤΕΔ και παραγωγική μονάδα:
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα |
Δείκτης Μονάδα μέτρησης 2020 2021 Δ Συνολική παραγωγή στερεών αποβλήτων t 839.399,6 934.733,8 11,4% |
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
H MYTILINEOS δεσμεύεται να παραμείνει σταθερή στον στόχο της για τη διασφάλιση ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς ατυχήματα, με γνώμονα την πρόληψη. Η Εταιρεία στο σύνολο των Τομέων Επιχειρηματικής της Δραστηριότητας εφαρμόζει ολοκληρωμένο και πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, το οποίο είναι σχεδιασμένο για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, τη συνεχή λήψη μέτρων για την πρόληψη ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, τη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων καθώς και την ενίσχυση της εργασιακής κουλτούρας, και είναι πιστοποιημένο κατά το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018. Παράλληλα συνεχίζει να λειτουργεί με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας απέναντι στους ανθρώπους της επενδύοντας στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, και επιδιώκοντας συνεχώς τη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς ανισότητες, διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Τέλος, η συνεπής στήριξη της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων καθώς και η προώθηση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελούν βασικές στρατηγικές προτεραιότητες για την Εταιρεία που την βοηθούν να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σχετικοί Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που συμβάλλει η MYTILINEOS στο μέτρο που της αναλογεί
Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης |
|
Δέσμευση | Η MYTILINEOS συνεχίζει να εργάζεται αδιάκοπα, σε όλους τους Τομείς της Επιχειρηματικής της Δραστηριότητας, για την επίτευξη του στόχου «ΚΑΝΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» που αποτελεί μία από τις κυρίαρχες προκλήσεις στο χώρο της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Υγείας και Ασφάλειας της MYTILINEOS. |
Κυριότεροι κίνδυνοι |
|
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Η Υγεία & Ασφάλεια (ΥΑ) στην εργασία αποτελεί μια γραμμή ευθύνης που ξεκινά από τη Διοίκηση και τις Γενικές Διευθύνσεις και φτάνει έως τα στάδια παραγωγής όλων των ΤΕΔ της MYTILINEOS. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων ΥΑ στην Εργασία:
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα & σχετικοί στόχοι |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης και συνεχής βελτίωση |
|
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Βασική πρόκληση για την Εταιρεία αποτελεί η προστασία και ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των εργασιακών και των κοινωνικών, που σχετίζονται με τη δραστηριότητά της καθώς και η διασφάλιση της μη έμμεσης συμμετοχής της σε συνθήκες παραβίασης των εν λόγω δικαιωμάτων που μπορεί να προκληθούν είτε από άλλη συνεργαζόμενη επιχείρηση, φορείς της Πολιτείας, φυσικά πρόσωπα ή άλλες ομάδες που συνεργάζεται στις χώρες που δραστηριοποιείται. |
Δέσμευση | Μηδενική ανοχή στην παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της MYTILINEOS, του «Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας» και του «Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών / Συνεργατών». |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Η MYTILINEOS, λόγω της δραστηριότητάς της σε αναπτυσσόμενες χώρες του εξωτερικού κυρίως μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας αναγνωρίζει κινδύνους που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο εντός του εργασιακού της περιβάλλοντος όσο και στο περιβάλλον δραστηριότητας των βασικών προμηθευτών και συνεργατών της. Οι κίνδυνοι αυτοί (π.χ. δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάζουν ή να εμπλέκουν παιδιά, κουλτούρα διαφθοράς, ανισότητες στον εργασιακό χώρο, περιορισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων κ.α.) μπορούν να επηρεάσουν τόσο το οικονομικό όσο και το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της Εταιρείας, μέσω πιθανών επιπτώσεων στη φήμη και την κοινωνική άδεια λειτουργίας της, ενώ ενδέχεται να οδηγήσουν και σε νομικές κυρώσεις αλλά και στη λήψη έκτακτων μέτρων πέραν αυτών που επιβάλλουν οι κανονικές επιχειρηματικές συνθήκες. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης |
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς |
|
Αποτελέσματα |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Απασχόληση
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η απασχόληση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό θέμα για τη MYTILINEOS λόγω της υψηλής εντοπιότητας και του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων. Η δημιουργία ευκαιριών για μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων συμβάλλει και στη βιωσιμότητα των τοπικών κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται η Εταιρεία. Η εστίαση σε θέματα όπως: το περιβάλλον εργασίας, οι αμοιβές, οι παροχές, ο χρόνος εργασίας, οι περίοδοι ανάπαυσης, οι άδειες, οι πειθαρχικές πρακτικές και οι πρακτικές απόλυσης, η προστασία της μητρότητας, η ψυχική υγεία και άλλα θέματα πρόνοιας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ικανοποίηση και διατήρηση των εργαζομένων της MYTILINEOS. |
Δέσμευση | Ανάπτυξη, διαχείριση και διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της εφαρμογής πρακτικών που προάγουν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, με ίσες ευκαιρίες και σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της MYTILINEOS. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά εργασίας και της κινητικότητας των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της παραγωγικότητας, στην απώλεια πολύτιμων γνώσεων και εμπειρίας που αποκτήθηκε μέσω της απασχόλησης των εργαζομένων, καθώς και την απώλεια της οικονομικής επένδυσης και του χρόνου που απαιτήθηκε για την κατάρτισή τους. Επίσης, η Εταιρεία μπορεί να επωμιστεί αυξημένες δαπάνες λόγω της κινητικότητας και ανάγκης αντικατάστασης εξειδικευμένου προσωπικού. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Οι βασικοί άξονες διαχείρισης της Απασχόλησης από την Εταιρεία είναι:
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς |
|
Αποτελέσματα |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Ίσες ευκαιρίες
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η διασφάλιση των ισότιμων ευκαιριών καταργώντας πολιτικές και πρακτικές που δημιουργούν διακρίσεις (μισθολογικές, ηλικίας, φύλου, αναπηρίας, φυλής, εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσδιορισμού ή άλλης κατάστασης) και προάγοντας ενέργειες για την παροχή ενός εργασιακού περιβάλλοντος, όπου ο κάθε εργαζόμενος/η έχει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα και αντιμετωπίζεται δίκαια και σύμφωνα με τις ικανότητες που διαθέτει για να ανταποκριθεί στον εκάστοτε ρόλο του. |
Δέσμευση | Παροχή ίσων ευκαιριών χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της MYTILINEOS. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Στους κινδύνους αυτούς συγκαταλέγονται ανισότητες που αφορούν κυρίως στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, την παροχή αμοιβών, καθώς και την παροχή ευκαιριών εξέλιξης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. Τέτοιοι κίνδυνοι δύναται να έχουν επιπτώσεις στο ηθικό και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, ενώ ανισότητες στην παροχή αμοιβών δύναται να σταθούν εμπόδιο στη διατήρηση ειδικευμένων εργαζομένων ενώ μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο και τη φήμη της Εταιρείας ως υπεύθυνου εργοδότη. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Η Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιλαμβάνει τη δέσμευση της MYTILINEOS στην παροχή ίσων ευκαιριών, στη μη ανοχή σε προσβλητικές ή ανάρμοστες συμπεριφορές, στην δίκαιη μεταχείριση, στη λήψη μέτρων για την ισότητα των φύλων και στο σεβασμό στο απόρρητο των προσωπικών δεδομένων (GDPR). Το 2021 δόθηκε προτεραιότητα στη συγκέντρωση και την ανάλυση δεδομένων και στοιχείων από τους διαφορετικούς Τομείς Επιχειρησιακής Δραστηριότητας με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση των ζητημάτων αυτών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλάνο ενεργειών με πρωταρχικό σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση των Διευθυντικών Στελεχών της MYTILINEOS. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποιες αρχικές μελέτες και ενέργειες υπό εξέλιξη:
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς |
|
Αποτελέσματα | Ήδη από το 2020 έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία μεθοδολογία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων που επιτρέπει την κατανόηση του δείκτη ισότητας αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το 2021 υπολογίστηκε η μέση απόκλιση με σκοπό, από το 2023 να εκπονηθεί μελέτη και να σχεδιαστεί ένα πλάνο ενεργειών για τη σταδιακή εξάλειψη των αποκλίσεων αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Με βάση τις αρχικές αναλύσεις, η απόκλιση αμοιβών ανδρών και γυναικών στην κατηγορία του στελεχιακού δυναμικού φαίνεται να διαμορφώνεται και να διατηρείται σε ποσοστά κάτω του 10%. Λόγω της γεωγραφικής διασποράς, πολυπλοκότητας των λειτουργιών και των διαφορετικών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της MYTILINEOS, πριν η Εταιρεία δημοσιεύσει συγκεκριμένους δείκτες, έχει θέσει ως προτεραιότητα τον εντοπισμό των διαφορετικών αιτιών που προκαλούν τέτοιες αποκλίσεις σε κάθε μία από τις κατηγορίες του Στελεχιακού, Διοικητικού και Εργατικού δυναμικού. |
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Υπεύθυνη Εφοδιαστική Αλυσίδα
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η υπεύθυνη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας ενσωματώνεται βαθμιαία στο κανονιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μέσω διαδικασιών δέουσας επιμέλειας οι συνεργασίες με τα μέλη της προμηθευτικής αλυσίδας μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερη διαχείριση κινδύνων, αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών και στην πορεία μετεξέλιξη σε αλυσίδα αξίας ικανής να δημιουργήσει διευρυμένη οικονομική και κοινωνική αξία. |
Δέσμευση | Δημιουργία υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας με βάση ESG κριτήρια και σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών και Συνεργατών |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Η έλλειψη υπεύθυνων πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα της Εταιρείας μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφορετικών κινδύνων, όπως: αυξημένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κίνδυνοι Υγείας και Ασφάλειας, κίνδυνοι παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κίνδυνοι που αφορούν θέματα ηθικής και συμμόρφωσης, με συνέπειες στη φήμη και την αξιοπιστία της MYTILINEOS καθώς και δυνητικές οικονομικές κυρώσεις. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Η MYTILINEOS επιδιώκει την ανάπτυξη ισχυρών και μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης και αμοιβαίου οφέλους με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της. Η Εταιρεία έχει ως προτεραιότητα να στηρίζει τις τοπικές της κοινωνίες, συνάπτοντας συνεργασίες με τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους ενώ παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη, έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ειδικών πρωτοβουλιών με στόχο και την επέκταση υπεύθυνων πρακτικών στην εφοδιαστική της αλυσίδα.
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς |
|
Αποτελέσματα & σχετικοί στόχοι |
|
Βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η δημιουργία ασφαλών και βιώσιμων τοπικών κοινωνιών και πόλεων χωρίς αποκλεισμούς, με ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης και οικονομίας, με την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων της νέας γενιάς, την αναβάθμιση τοπικών υποδομών, την στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι γυναίκες και τα παιδιά, καθώς και η προστασία και η διαφύλαξη της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομίας. |
Δέσμευση | Η συνεπής εφαρμογή της κοινωνικής της πολιτικής με δράσεις και πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αρμονία συνύπαρξης της MYTILINEOS με τις τοπικές της κοινότητες αλλά και την ευρύτερη κοινωνία. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών των τοπικών κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τις βιομηχανικές μονάδες της Εταιρίας, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Η αδυναμία, εκ μέρους της Εταιρείας, του έγκαιρου εντοπισμού και διαχείρισης των συχνά μεταβαλλόμενων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων των τοπικών της κοινωνιών, μπορεί να αναιρέσει την υφιστάμενη παραδοχή ότι η Εταιρεία αποτελεί αναπόσπαστο μέλος τους, έχοντας κοινά συμφέροντα. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη διατήρηση της «κοινωνικής άδειας» λειτουργίας της Εταιρείας, θέτοντας πιθανούς περιορισμούς στη μελλοντική της ανάπτυξη. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης |
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς |
|
Αποτελέσματα |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Επιχειρησιακή συνέχεια
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η ανάπτυξη της ικανότητας ενός οργανισμού να διασφαλίζει την αδιάκοπη παροχή προϊόντων / υπηρεσιών (χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα / διαθεσιμότητα τους) σε καταστάσεις μη κανονικής λειτουργίας, όπως π.χ. φυσικές καταστροφές, επιδημική / πανδημική κρίση ή άλλα δυσμενή συμβάντα (και συνδυασμούς αυτών) καθώς και θέματα εσωτερικής λειτουργίας & οργάνωσης όπως π.χ. παύση λειτουργίας κρίσιμων εφαρμογών IT, αστοχίες προμηθευτών / υπεργολάβων, ελλείψεις σε ανθρώπινους πόρους κ.α. |
Δέσμευση | Διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και ασφάλειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Υγείας και Ασφάλειας και της Πολιτικής Περιβάλλοντος της MYTILINEOS. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Ο χαμηλός βαθμός ανταπόκρισης και ετοιμότητας σε έκτακτα περιστατικά (πυρκαγιές, εκρήξεις, υλικά μεγάλου όγκου, καθίζηση εδάφους, έκλυση χημικών ουσιών στο περιβάλλον, μεταφορά προϊόντων, απόβλητα, φυσικούς κινδύνους όπως καιρικά και σεισμικά φαινόμενα, περιστατικά υγείας και ασφάλειας και άλλοι κίνδυνοι) δύναται να έχει σοβαρές συνέπειες στους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία, το φυσικό περιβάλλον αλλά και στην ομαλή λειτουργία της MYTILINEOS και κατ’ επέκταση στη φήμη και τα οικονομικά της αποτελέσματα. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | Η διαχείριση των εκτάκτων καταστάσεων είναι υψίστης προτεραιότητας για την MYTILINEOS, γι’ αυτό σε όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας της Εταιρίας εφαρμόζονται τα κατάλληλα Σχέδια Πρόληψης και Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών (πυρκαγιά, έκρηξη, διαρροές, φυσικά φαινόμενα, ακραίες καιρικές καταστάσεις κ.α.) ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά που έχουν σαν αποτέλεσμα την παρέκκλιση από την ομαλή λειτουργία τους και δύναται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην Υγεία & στην Ασφάλεια των εργαζομένων και ευρύτερα των τοπικών κοινοτήτων.
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς & συστήματα διαχείρισης |
|
Αποτελέσματα |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
H MYTILINEOS στοχεύει στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και της ακεραιότητας στις διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων σε ολόκληρο το φάσμα της λειτουργίας της.
Στην παρούσα ενότητα, δεν σχολιάζονται στοιχεία της Εταιρικής διακυβέρνησης τα οποία αναλύονται εκτενώς στην αντίστοιχη ενότητα «Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνησης» του παρόντος απολογισμού. Επιπρόσθετα, η παρουσίαση του επιχειρηματικού μοντέλου της Εταιρείας περιλαμβάνεται στη σχετική ενότητα με τίτλο «Επιχειρηματικό Μοντέλο» του παρόντος απολογισμού.
Σχετικοί Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που συμβάλλει η MYTILINEOS στο μέτρο που της αναλογεί
Επιχειρηματική ηθική
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η MYTILINEOS αναγνωρίζει ότι τα φαινόμενα της διαφθοράς, της δωροδοκίας, της απάτης, της παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού και του ξεπλύματος χρήματος από παράνομες δραστηριότητες υπονομεύουν το ηθικό περιβάλλον κάθε επιχείρησης και ανάμεσα στις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν περιλαμβάνονται η παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς και η παρεμπόδιση της διανομής του πλούτου και της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών. Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με δυσανάλογο αντίκτυπο στις φτωχές κοινότητες, διαβρώνοντας τη δομή της κοινωνίας. |
Δέσμευση | Μηδενική ανοχή σε καταστάσεις διαφθοράς και δωροδοκίας, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της Πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας και του Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών και Συνεργατών. |
Κυριότεροι κίνδυνοι | Η MYTILINEOS μέσω της δραστηριοποίησης της σε αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες οι οποίες σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Οργανισμού Transparency International (Δείκτης αντίληψης της διαφθοράς) βρίσκονται στην περιοχή υψηλού κινδύνου διαφθοράς, ενδέχεται να εκτεθεί σε πληρωμές διευκόλυνσης ή λοιπές παροχές προς τους τοπικούς εταίρους ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των έργων. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης | H αντιμετώπιση της διαφθοράς και της δωροδοκίας αποτελεί βασικό στοιχείο του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας, καθώς και του Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών & Συνεργατών της MYTILINEΟS. Για την Εταιρεία, το σημείο αναφοράς στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της δωροδοκίας, αποτελεί η αρχή της ακεραιότητας, η οποία συνδέεται με την πάγια δέσμευσή της για μηδενική ανοχή στα θέματα αυτά. Η Εταιρεία λαμβάνει πλήθος μέτρων για την υλοποίηση της εν λόγω δέσμευσης:
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς |
|
Αποτελέσματα & στόχοι |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Κανονιστική συμμόρφωση
Προκλήσεις βιώσιμης ανάπτυξης | Η διατήρηση της κανονιστικής συμμόρφωσης σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και προϊοντικό επίπεδο, με σκοπό τη διασφάλιση ότι η συνολική εταιρική δραστηριότητα είναι σύννομη και ανταποκρίνεται σε υψηλά επίπεδα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της MYTILINEOS και των Κοινωνικών της Εταίρων. |
Δέσμευση | Λειτουργία σε πλήρη αρμονία, συμμόρφωση και τήρηση προς την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και τις αρχές λειτουργίας σε κάθε περιοχή ή χώρα δραστηριοποίησης, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας και του Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών και Συνεργατών. |
Κυριότεροι κίνδυνοι |
Οι παραπάνω δυνητικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κερδοφορία, τη χρηματοοικονομική θέση και τις ταμειακές ροές και κατά συνέπεια, στην ικανότητα της MYTILINEOS να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. |
Διαχείριση / Τακτικές αντιμετώπισης |
|
Διεθνή πρότυπα αναφοράς |
|
Αποτελέσματα & στόχοι |
|
Αξιολόγηση της επίδοσης & συνεχής βελτίωση |
|
Παρουσίαση επιλεγμένων ESG δεικτών επίδοσης, στο πλαίσιο των Ουσιαστικών θεμάτων που παρουσιάζονται στην παρούσα Έκθεση Μη Χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.
Πυλώνες ESG | Δείκτες ESG KPIs | Δείκτες ESG ATHEX | 2020 | 2021 |
---|---|---|---|---|
E | Συνολικές εκπομπές CO2 (Scope 1 & 2 - t CO2e) | C-E1 C-E2 | 4.459.424 | 4.063.959 |
Τομέας Μεταλλουργίας: Εκπομπές CO2 (Scope 1 & 2 - t CO2e) | 2.840.274 | 2.619.917 | ||
Τομέας Μεταλλουργίας: Ειδικές εκπομπές CO2 (t CO2e Scope 1 & 2 / t παραγωγής πρωτόχυτου | 6,98 | 6,53 | ||
Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου: Ειδικές εκπομπές CO2 (kg CO2e Scope 1 & 2 / MWh παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) | 324 | 322 | ||
Έσοδα που προέρχονται από προϊόντα και υπηρεσίες με περιβαλλοντικά οφέλη (% των συνολικών | A-S5 | - | 55% | |
Συνολικές εκπομπές CO2 που αποφεύχθηκαν | 287.088 | 250.113 | ||
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (% επί της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας) | 8,6% | 9,7% | ||
Συνολικές εκπομπές NOx & SOx (t) | SS-E2 | 4.670 | 4.577 | |
Στερεά απόβλητα που επαναχρησιμοποιήθηκαν, ανακυκλώθηκαν ή αξιοποιήθηκαν (% επί των συνολικών παραγόμενων στερεών αποβλήτων) | SS-E5 | 18,6% | 24,9% | |
Υγειονομική ταφή στερεών αποβλήτων (% επί των συνολικών παραγόμενων μη-επικίνδυνων στερεών αποβλήτων) | SS-E5 | 2,4% | 2,0% | |
Κατανάλωση φρέσκου | SS-E3 | 5.245 | 5.301 | |
Ποσοστό αποκατάστασης εκμεταλλεύσιμης περιοχής κατά την εξορυκτική διαδικασία | 83,3% | 84,3% | ||
S | Συνολική απασχόληση (άμεσα & έμμεσα εργαζόμενοι) | 3.856 | 4.823 | |
Ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης (άμεσα εργαζόμενοι) | 0,5% | 0,6% | ||
Δείκτης κινητικότητας | C-S3 | 6,0% | 6,1% | |
Αριθμός δυστυχημάτων (άμεσα & έμμεσα εργαζόμενοι) | SS-S6 | 1 | 1 | |
Δείκτης συχνότητας συνολικών ατυχημάτων ανά 200.000 ώρες εργασίας (άμεσα | SS-S6 | 0,53 | 0,85 | |
Δείκτης συχνότητας συνολικών ατυχημάτων ανά 200.000 ώρες εργασίας (έμμεσα | SS-S6 | 0,38 | 0,29 | |
Ποσοστό γυναικών στην εργασία (%) | C-S1 | 19,0% | 18,7% | |
Ποσοστό γυναικών σε θέσεις | C-S2 | 19,4% | 21,1% | |
Μέσος όρος ημερών εκπαίδευσης ανά εργαζόμενο (ημέρες / έτος) | C-S4 | 2,0 | 1,8 | |
Αριθμός ωφελούμενων πολιτών από τα εταιρικά κοινωνικά προγράμματα/πρωτοβουλίες | 31.602 | 52.899 | ||
Αριθμός προμηθευτών που εκπαιδεύτηκαν στις αρχές του UN Global Compact | 50 | 35 | ||
G | Ποσοστό συμμόρφωσης με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (%) | 70% | 75% | |
Αριθμός μελών Διοικητικού Συμβουλίου | 11 | 11 | ||
Ποσοστό Ανεξάρτητων Μελών Διοικητικού Συμβουλίου | 64% | 64% | ||
Πολυμορφία Διοικητικού Συμβουλίου (% γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο) | 20% | 27% | ||
Ποσοστό Ανεξάρτητων Μελών Επιτροπής Ελέγχου | 100% | 100% | ||
Ποσοστό Ανεξάρτητων Μελών Επιτροπής Αποδοχών | 100% | 100% | ||
Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης | C-G1 | Ναι | Ναι | |
Σύνδεση μεταβλητών αποδοχών στελεχιακού προσωπικού με δείκτες Βιωσιμότητας | Ναι | Ναι | ||
Περιστατικά διαφθοράς και δωροδοκίας | 0 | 0 | ||
Οικονομικές επιβαρύνσεις από περιστατικά παραβίασης του Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας (€) | SS-G1 | 0 | 0 | |
Οικονομικές επιβαρύνσεις λόγω μη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία (σε θέματα οικονομικά, περιβαλλοντικά, εργασιακά & κοινωνικά) (€) | 0 | 0 |